Cel mai bun randament al actiunilor l-au avut titlurile Impact
BURSA, GABRIELA MARACINEANU

Fondul de investiţii FDI STK Europe, cu plasamente în acţiuni din Europa, s-a clasat, în perioada 9 iunie - 9 iulie, pe locul al doilea în topul randamentelor, urcând în perioada analizată cu 3,08%, raportat la moneda euro, conform calculelor realizate de ziarul BURSA.

Nicolae Pascu, managerul fondului de investiţii susţine că printre premisele creşterii se numără folosirea unor strategii de administare activă care, în perioada analizată, s-au dovedit a fi profitabile. 

"În ultima perioadă, am încercat identificarea unor investiţii punctuale, pentru că am considerat că pieţele în general sunt la maxime şi există riscul unor corecţii. Am făcut speculaţii pe câteva titluri, care au subperformat anterior piaţa, în general din domeniul Basic Resource (cuprul, aurul, argintul - firmele cu activitate în acest domeniu) precum şi pe companii din utilităţi".

Nicolae Pascu a mai declarat ca STK Europe încearcă să evite o expunere mare în acest moment din cauza existenţei, în continuare, a unui risc de downside în pieţe.

Avantajul principal al investiţiei în fondul STK Europe este faptul că oferă investitorilor individuali posibilitatea să investească pe pieţele externe, "obiectiv destul de dificil de atins în mod individual din cauza unor factori cum ar fi costurile fixe (care fac practic imposibilă administrarea eficientă a unui portofoliu mai mic de 100.000 euro) şi cantitatea mare de muncă analitică necesară pentru a identifica oportunităţile", declară domnia sa.

Administratorii fondului previzionează o corecţie a pieţelor pe termen mediu, obiectivul STK Europe fiind să profite de aceste corecţii şi să beneficieze de creşterile viitoare.

Nicolae Pascu conchide: "În viitorul apropiat, suntem mulţumiţi cu o conservare a activului, iar pe finalul anului sperăm la creşteri. În ce priveşte percepţia din partea investitorilor, credem că, dacă reuşim să supraperformam pieţele, vom putea atrage subscrieri noi în ultima parte a anului."

Pe segmentul fondurilor, locul întâi a fost adjudecat de Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 4,49%, iar cea de-a treia poziţie a fost ocupată de Fortuna Clasic care a înregistrat un avans de +2,97% faţă de moneda euro, în perioada 9 iunie - 9 iulie 2014.

"Fortuna Clasic" este un fond cu plasamente diversificate, ce investeşte atât în acţiuni lichide, cotate la BVB, cât şi în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei financiare româneşti (obligaţiuni, titluri de stat, AOPC-uri), iar Certinvest BET-FI Index este un fond de acţiuni de tip index, ce urmăreşte reproducerea structurii indicelui BET-FI.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de pe bursă, a marcat, în intervalul 9 iunie - 9 iulie 2014, o evoluţie pozitivă de 2,39%. 

Dintre companiile ce intră în componenţa indicelui, "Transelectrica" (TEL) a crescut cel mai mult faţă de euro, cu 13,52%. 
 

În perioada analizată, cel mai bun randament al acţiunilor l-au avut titlurile"Impact" (IMP), care au urcat cu 36,86%, raportat la euro. Pe cea de a doua poziţie, s-au situat titlurile "Retrasib" Sibiu (RTRA), cu o creştere de 20,38%, iar pe al treilea loc s-a clasat "Electroaparataj" (ELJ), cu +18,26%.
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au marcat, în perioada 9 iunie - 9 iulie 2014, cea mai mare creştere dintre titlurile incluse în indicele BET-FI, de 7,58%. Indicele BET-FI include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea (FP).
"Romanian International Bank" a oferit cel mai bun randament al depozitelor în lei (0,30%), iar "Marfin Bank", cel mai bun randament al depozitele în euro (0,19%).
Aurul a urcat, în perioada 9 iunie - 9 iulie 2014, cu 5,63% faţă de moneda europeană, în timp ce leul s-a menţinut constant.  

* Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. 
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.