Gheorghe Iaciu a cumpărat 23,22% din acţiunile Impact
BURSA

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4), a devenit şi cel mai important acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact (IMP), cumpărând miercuri 23,22% din acţiunile companiei, cu 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro).


Preluarea acţiunilor a fost anunţată de Iaciu, printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
     Acţiunile au fost cumpărate printr-o tranzacţie specială de vânzare la ordin, prin care Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţi Lex a vândut pachetul de 26,13% din acţiunile Impact Developer & Contractor deţinut de fondatorul dezvoltatorului imobiliar Dan Ioan Popp şi de Carmen Săndulescu, potrivit Mediafax.
     Pachetul a fost vândut prin intermediul firmei de brokeraj BT Securities, pentru 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro). Titlurile au fost scoase la vânzare la solicitarea unei companii de asigurări, pentru un credit acordat de Banca Transilvania. Pachetul de 26,13% din titlurile Impact a fost format din participaţia lui Popp (16,48%) şi a lui Săndulescu (9,65%).
     Alături de Dan Ioan Popp, Săndulescu a dezvoltat compania Impact.
     Săndulescu, care a ocupat diferite funcţii de conducere în anii anteriori, a demisionat din poziţia de director executiv în companie începând cu jumătatea lunii ianuarie.
     În luna aprilie a anului trecut, Popp a fost înlocuit de la conducerea Consiliului de Administraţie cu Dimitrios Sophocleous, fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma.
     Schimbările în conducerea Impact au venit pe fondul rezultatelor financiare slabe şi a pierderilor înregistrate de companie în anii 2010 şi 2011, care au cumulat aproape 40 milioane lei. Rezultatele financiare au afectat puternic şi valoarea acţiunilor Impact pe bursă.
     În ultimii ani, Dan Ioan Popp a vândut mai multe pachete de acţiuni către fonduri de investiţii, care au ajuns să controleze împreună peste 50% din acţiuni şi au putut astfel să îşi impună strategia de conducere a companiei.
     Până la această ultimă tranzacţie, Popp era cel mai mare acţionar al Impact, cu aproximativ 16% din titluri, urmat de omul de afaceri Adrian Andrici, cu 10,69% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi compania de administrare a inves-tiţiilor East Capital, care deţine prin firma Salink Limited, din Cipru, un pachet de 10,1% din acţiuni. Alţi acţionari importanţi sunt trei fonduri ING, care au cumulat 5,18%.