Noul şef al Impact: Legea dării în plată a împins piaţa imobiliară înapoi cu un an
www.capital.ro, Alexandru Urzica

Legea dării în plată a împins piaţa imobiliară locală înapoi cu 6-12 luni, tocmai când trebuia să treacă de la o perioadă cu dobânzi în scădere la una cu volume crescute de vânzări şi majorări de preţuri la locuinţe, a declarat Bartosz Puzdrowski, noul director executiv al dezvoltatorului imobiliar Impact.

Managerul consideră că programul Prima Casă, care a ţinut în viaţă departamentele de retail ale băncilor româneşti, ar trebui să se adreseze doar persoanelor care au cu adevărat nevoie de ajutor de stat, nu şi celor care îşi permit să plătească un avans mai mare pentru un credit ipotecar clasic.

Analizând evoluţia demografică a României, directorul apreciază că numărul în creştere al persoanelor singure şi al cuplurilor fără copii va direcţiona cererea dinspre apartamente cu trei şi patru camere spre garsoniere şi apartamente cu două camere. Din acest motiv, compania pe care o conduce a decis să crească ponderea unităţilor cu două camere în fazele de dezvoltare ulterioare ale cartierului Greenfield din pădurea Băneasa.  

El se aşteaptă ca Impact Developer & Contractor să încheie acest an cu vânzări în creştere cu peste 10% faţă de rezultatul din 2015, când dezvoltatorul a vândut 388 de apartamente. În primele şase luni, compania a raporat vânzarea a 172 de locuinţe.

Miza sa ca manager este să crească cota de piaţă a Impact de la 5%, cât este în prezent, la 10% în următorii doi ani. Pentru a realiza acest lucru şi-a propus să lucreze, în paralel, la 5-6 proiecte de locuinţe în Bucureşti.

Achiziţii de terenuri

Impact deţine 87,6 hectare de teren, evaluate la circa 65 mil. euro. Principalul lot, pe care se dezvoltă cartierul Greenfield, măsoară 45,6 hectare. În plus, investitorul mai deţine un teren de 25,9 hectare în Prelungirea Ghencea, pe care intenţionează să construiască circa 2.500 de apartamente şi unul mai mic, de 2,6 hectare, pe Bld-ul Barbu Văcărescu, pentru 600 de locuinţe.

Compania mai are în proprietate încă 13,5 hectare de teren localizat în Constanţa, Oradea şi Ploieşti, pe care îl vinde în sistem de parcele pentru locuinţe individuale, deoarece vrea să se concentreze exclusiv pe Bucureşti.

„Vrem să achiziţionăm teren pentru a avea 5-6 proiecte pe termen mediu. Intenţia este să avem mereu un stoc de locuinţe pentru 12 luni de vânzări. Vrem să începem anul viitor dezvoltarea unuia dintre cele două loturi din Bucureşti“, a declarat Puzdrowski.

Potrivit acestuia, Impact negociază achiziţia mai multor terenuri în Bucureşti, potrivite pentru proiecte cu 200-300 de apartamente, în principal în zone precum Grozăveşti, unde se dezvoltă noi centre de afaceri.

El spune că unii proprietari de terenuri încă mai trăiesc visul din 2005-2006 şi cer 1.000 euro/mp, însă sunt şi alţii mai racordaţi la realitate care promovează preţuri de 200-300 euro/mp.

În ultimii doi ani, noua echipă formată după intrarea lui Gheorghe Iaciu în acţionariatul Impact a construit 924 de apartamente, grupate în 35 de blocuri în cartierul Greenfield. Până acum au fost vândute 730 dintre acestea. În prezent sunt demarate lucrările la ansamblul Platanilor, din cadrul aceluiaşi proiect, care va avea până în primăvara anului viitor 21 de blocuri cu 476 de apartamente.